Paunescu si drafturile de presa

Noiembrie 5, 2010


S-a tot vorbit zilele astea despre drafturile pe care le-a pregatit mass-media pentru moartea lui Paunescu. Am vazut reprosuri si am vazut disculpari carora nu le-am vazut sensul.

Lucrez in presa si stiu ce spun cand zic ca cine s-a batut cu pumnii in piept ca nu a facut draftul cu cine a fost Paunescu, e mare ipocrit. Toti l-au avut. Toti l-am avut.

Nu e vorba aici de cinism, nici de previziuni fataliste de mama Omida. E o chestie pur pragmatica. Este vorba aici de  televiziuni/radiouri/ziare care trebui sa isi informeze cititorii cu promptitudine si precizie.

Nu consider ca se intrece o limita umana. Pentru cei „anfroasati” mai am inside information.  In marile agentii si redactii exista un „necrologist” al carui unic job este sa pregateasca din vreme documentatie pentru cei care ar putea sa moara. Exista asa ceva deja pentru Obama, Thatcher sau Papa Benedict al 16-lea. La fel exista pentru  presedintii si scriitorii importanti.

Scopul este unul singur : sa livrezi ceva verificat, sa nu dai dume – exemplul care imi vine in minte e reporterul de la Realitatea care a tot vorbit despre „actorul Paunescu” vreo 2 zile in corespondentele de la spital.

Consider ca onorezi mai mult o personalitate daca ii faci un necrolog bine documentat, decat sa ii atribui chestii pe care nu le-a facut.

Pareri ?

 

Reclame

5 Responses to “Paunescu si drafturile de presa”

 1. Laurentiu Says:

  Si daca nu moare? S-a scris articolul degeaba. Eventual sa se adune o trupa si sa-l omoare, sa nu simta ca au muncit degeaba.


 2. […] This post was mentioned on Twitter by andreea and Marian Hurducas, Marius Matache. Marius Matache said: Are dreptate? RT @pietricel toti din mass-media am avut draftul pentru paunescu. de ce e asta un lucru bun aflati aici http://ow.ly/34PaK […]

 3. pietricel Says:

  @Laurentiu : nu totul e alb sau negru. In post am explicat de ce e nevoie de back-up-uri de genul asta. Agentii mari de presa ca AFP sau Reuters, televiziuni ca CNN si BBC au oameni care se ocupa special de asa ceva ca sa nu apara dume cand se intampla sa moara cate o personalitate.
  Deci nu, nu se scrie degeaba.

 4. nexus Says:

  „He’s dead, Jim!” ar fi dat mult mai bine la ai nostri „ca brazii”, plus ca arata totusi niste cultura (nu chiar „aleasa”, dar ar fi fost ceva – expresia a ramas din prima serie Star Trek, unde era spusa de McCoy).

  Necrologul deja scris, pe langa faptul ca ne scuteste de tampenii si/sau gargara inutila pusa ca sa „iasa textul cat trebuie”, duce la o economie de timp pentru cel care trebuie sa il faca. Putem sa o dam cu morala, dar ar fi ca si cum ne-am astepta ca la morga sa fie toti inlacrimati cand mai apare un cadavru. Asta e meseria.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: