Prosperitate pe jumatate

Octombrie 27, 2010


E cu 50% mai bine decat nimic ar spune optimistul. „Uite Romania e pe locul 51 intr-un top care masoara prosperitatea din 110 tari”.  Optimistul ar privi cu incantare spre zare povestindu-mi ca suntem intre Kazahstan si Thailanda. „Thailanda, iti imaginezi ? Paradis!”. Ce sa mai zic ca suntem mai prosperi decat mexicanii, rusii si turcii ? Argumentele in spirit pozitivist ar continua in spiritul romanesc de „las’ ca merge si asa”. „Doar nu ai vrea sa fim printre primii clasati. Ce Romania e Norvegia sau Danemarca sau Finlanda?”.

La replica asta pesimistul nu se mai abtine. ” de ce sa nu fie domne’ ca la ailalti? ce noi suntem mai prosti ? Nu. Doar mai lenesi. Nu-i de mirare ca ne-a depasit pana si Trinidad Tobago.”  Ce-i aia prosperitate si cetatean fericit pe termen lung ? In Romania unde au iesit zeci de mii de oameni in strada?!

Lasand cele 2 parti la o parte, vin cu o intrebare. Va simtiti cetateni fericiti pe termen lung, macar si asa pe jumate cum arata clasamentul ala ? Daca da, in ce se masoara fericirea voastra ?

Anunțuri

One Response to “Prosperitate pe jumatate”

 1. nexus Says:

  Pentru majoritatea fericirea se masoara prin cati „dusmani mor de invidia” cand le vad lor „averea”.
  Cat timp la noi se moare de foame, dar se vand intr-o fericire masini scumpe si ultimele modele de mobile, nu cred ca are rost sa speram la raspunsuri „mult prea filozofice si greu de inteles” cand vine vorba de „masura fericirii”.
  (Nota: nu am pus in discutie nivel educatiei pentru ca idei gen „imi iau numai haine de firma si le schimb anual” transced simplele criterii economice.)

  Ultima data cand m-am considerat un „cetatean fericit” a fost cand a fost intrebat ambasadorul rus la ONU cine i-a invitat pe sovietici la noi. :))
  In rest ce motive sa am? Cu aplicarea legilor (asa cum sunt ele) suntem varza, mandria nationala se duce pe apa sambetei de cate ori mai apare cat un neica nimeni (mare grangure in partid la elde altfel) si se duce sa „pupe” tot ce poate „prin strainataturi” in speranta ca se intoarce acasa cu o hartie semnata si il ridica poporul in slavi, coruptia e in floare (Croatia a trecut printr-un razboi civil si acum are de N ori mai multi km de autostrada ca noi, de exemplu)… mai e ceva care sa-mi aduca o „nespusa fericire in calitate de cetatean”?

  Macar in Thailanda nu au RADET – care desi e „atat de eficient” cauta noi cai sa „stoarca” bani de la populatie (poate pentru a face rezerve in vederea viitoarelor „sponsorizari electorale”?).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: