O alt fel de revista a presei

iunie 17, 2010


Guvernul francez a definitivat proiectul de lege privind reforma pensiilor iesirea la pensie la 62 de ani se va face gradual. Anul acesta francezii vor iesi la pensie la 60 de ani si 4 luni, la anul la 60 de ani si 6 luni si abia in 2018 vor iesi la pensie la 62 de ani si abia in 2023 se va iesi la pensie la 67 de ani. In plus, francezii care efectueaza munci grele si deci au speranta de viata mai scazuta, vor putea iesi la pensie mai devreme scrie Le Figaro.

Libération, ziar apropiat de Partidul Socialist, spune insa ca aceste perioade intermediare nu sunt niciun cadou. In plus, masura nu este suficienta pentru a reechilibra conturile sistemului de pensii.

Les Echos considera insa ca este vorba de o Reforma-soc, o reforma radicala. Vor fi realizate astfel 20 de miliarde de euro de economii iar conturile vor fi echilibrate pana in 2018. Totusi nemtii ies deja la pensie la 63 de ani. Angajatii Societatii Nationale de cai ferate vor declansa o greva incepand cu 24 iunie.

Spania nelinisteste pietele financiare internationale din cauza nivelului datoriei publice..

El Pais, jurnalul spaniol de referinta, cu simpatii usor de stanga, scrie ca Premierul Zapatero a declarat ca Spania are o capacitate de plata solida si a denuntat speculatiile agentiilor de rating. Seful guvernului de la Madrid va expune situatia conturilor tarii sale si masurile adoptate la ultima reuniune a Consiliului european ce va avea loc sub presedintie spaniola, asta pentru a spulbera orice umbra de indoiala. Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au dezmintit la randul lor zvonul potrivit caruia Spania ar fi cerut vreun imprumut. Faptul ca situatia nu-i atat de grava este aratat ca in ciuda acestor speculatii nivelul monedei comune euro incepe sa se stabilizeze.

Compania British Petroleum va plati 20 de miliarde de euro despagubiri victimelor mareei negre din Golful Mexic… Le Figaro se ocupa de subiect…Presedintele american Barack Obama i-a intalnit miercuri pe reprezentantii companiei britanice, hotarat sa ii faca sa plateasca. Si a reusit. Le Figaro arata ca la Casa Alba s-au intalnit doua lumi : reprezentantul celui mai puternic stat din lume, Barack Obama, cu reprezentantul uneia dintre cele mai influente companii din lume, Carl-Henric Svanberg ; Omul care doreste sa reduca dependenta Statelor Unite de importorurile de idrocarburi, cu cel care doreste, din contra, sa o accentueze ; practic doua lumi dar care timp de 8 saptamni au lucrat mana in mana pentru gasirea unui compromis.

Campionatul mondial de fotbal : Franta trebuie sa castige, titreaza Le Figaro, Vrem goluri, scrie cu litere mari pe prima pagina cotidianul popular France-Soir. Libération noteaza ambianta deloc serena in care va avea loc meciul Franta-Mexic. Cotidianul francofon elvetian Le temps tireaza cu satsfactie Echipa Elvetiei, peste limita posibilului. Este vorba de victoria neasteptata in fata reprezentativei Spaniei cu 1 la 0.

Mai multe pe RFI.

Reclame

One Response to “O alt fel de revista a presei”

  1. ciprian Says:

    inca facem greva, mai dureaza 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: