Bloody Sunday

iunie 15, 2010


Stiu ca stiti melodia celor de la U2. Ceea ce poate nu stiti, cum nici eu n-am stiut pana azi, este ca versurile hitului sunt inspirate din realitate, una sangeroasa.

In ianuarie 1972 la Londonderry avea sa aiba loc unul dintre cele mai negre episoade ale conflictului nord-irlandez. 15 mii de manifestanţi participau la un marş pentru drepturile catolicilor, fără să ştie că aveau să devină actorii unui capitol tragic al istoriei, cunoscut şi sub numele de „Sângeroasa Duminică / Bloody Sunday”.

Manifestanţii au aruncat cu bucăţi de bordură înspre forţele de ordine. Riposta a fost de neînchipuit : trupe de paraşutişti au deschis focul în mulţimea speriată.

Bilanţul spune tot : 14 morţi şi zeci de răniţi. Printre cei ucişi se aflau şi şase tineri de 17 ani. Pe RFI gasiti mai multe detalii.

P.S principalele concluzii are anchetei arata ca

– Niciunul dintre cei 13 bărbaţi ucişi în acea zi (cel de al 14-lea a murit câteva luni mai târziu) „nu reprezenta vreo ameninţare mortală sau (nu risca să provoace) răni grave”.

– „Responsabilitatea imediată (…) revine membrilor companiei (de paraşutişti) de susţinere, ale căror focuri de armă, nejustificabile, au provocat morţi şi răniţi”.

– Niciuna dintre victime nu purta arme, şi, în pofida faptului că au existat tiruri din partea paramilitarilor republicani, „niciunul dintre aceste focuri nu a furnizat o justificare pentru tirul împotriva victimelor civile”.

– Niciunul dintre manifestanţii catolici nu a aruncat sau nu a ameninţat să arunce bombe incendiare, contrar „falselor declaraţii” ulterioare ale militarilor, făcute cu scopul justificării tirurilor lor.

– Paraşutiştii britanici au tras primii, fără foc de avertisment. Militarii „şi-au pierdut autocontrolul (…), uitând sau ignorând instrucţia şi antrenamentul”. În rândul lor a existat o „pierdere gravă şi extinsă a disciplinei cu privire la deschiderea focului”.  Via Mfax.

Reclame

One Response to “Bloody Sunday”

  1. ciprian Says:

    este si un film cu acelasi nume, ce reflecta destul de bine evenimentele, il am daca vrei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: